Banner dossier slim gedeeld

Slim Gedeeld - Traject 2016 

In het kader van ons charter met de Vlaamse Regering en in samenwerking met het Departement Onderwijs en AGIOn, startte 'de Verenigde Verenigingen' een project om het openstellen van schoolinfrastructuur tbv verenigingen concreet te faciliteren. In 2015 publiceerden we reeds een stevige basisnota waarin vertrokken wordt vanuit de noden van verenigingen, om vervolgens de drempels op te lijsten die ervaren worden bij het (willen) openstellen van schoolinfrastructuur.

Tegen het najaar van 2016 willen wij werk maken van laagdrempelige, hanteerbare en vindbare expertise, goede voorbeelden en kant-en-klare hulpmiddelen voor scholen, gemeentebesturen en verenigingen die willen investeren in medegebruik van hun infrastructuur. Want ruimte delen is ruimte creëren, en in de toekomst is het dus van groot belang dat schoolinfrastructuur buiten de schooluren ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Scholen hebben namelijk een belangrijke functie als “maatschappelijk vastgoed” en als kloppend hart voor de hele buurt. Momenteel wordt al 62% van schoolinfrastructuur ook buitenschools gebruikt. Dat is niet niks en kan/moet beter. We focussen op het samenstellen van een soort kant-en-klare-wegwijzer met allerlei handige tips en (model)documenten, maar we willen daarrond ook nog verdere concrete aanbevelingen doen. Op 23 november 2016 presenteren we de resultaten van ons onderzoek op een studiedag in de Brede School Sint-Joost-Aan-Zee (Brussel).


Rondvraag

peilingMidden april lanceerden we een rondvraag om een beter zicht te hebben op de drempels en knelpunten met betrekking tot het openstellen van schoolinfrastructuur. Er werd telkens een aparte rondvraag opgesteld specifiek op maat van scholen, verenigingen en lokale besturen.

 


Excursie

excursieOp 5 en 27 oktober organiseerden 'de Verenigde Verenigingen' en de Ambrassade in samenwerking met de Stad Gent een excursie langs scholen die goed bezig zijn rond het openstellen van schoolinfrastructuur. We fietsten langs een zestal scholen en spreken er met de plaatselijke directeurs en coördinatoren. 

Een videoverslag van deze excursies kun je hier bekijken.

 


Studiedag

studiedagicoontje

Op woensdag 23 november organiseerden we als slotmoment de studiedag "Slim delen van schoolinfrastructuur". We presenteerden er de volledige Wegwijzer die nu online staat in de vorm van een interactieve website (zie hieronder). We nodigden een aantal gastsprekers en experten uit die scholen, lokale besturen en verenigingen wegwijs maken in de verschillende sub-thema's van de Wegwijzer (zoals: Administratieve formaliteiten, Financiering, Beheer en Technische ingrepen). We sluiten af met receptie- en netwerkmoment.

De presentatie van deze dag, net als enkele sfeerfoto's, vind je onderaan op deze pagina.


Wegwijzer

wegwijzerDe Wegwijzer is een gids die je kan raadplegen als je vragen hebt of aan de slag wil gaan rond gedeeld gebruik van schoolinfrastructuur. De Wegwijzer is thematisch opgevat, zo worden telkens administratieve, financiële, organisatorische en technische aspect apart behandeld.  Dit kant-en-klaar stappenplan biedt heel wat ondersteunende tips en handige modeldocumenten.

www.slimgedeeld.be


Aanbevelingen

aanbevelingenEen van onze opdrachten is ook het formuleren van gefaseerde aanbevelingen naar beleid toe, succesfactoren voor een beter openstellingsbeleid. Graag horen we ook van jou of jij concrete ideeën hebt of ervaringen die kunnen helpen bij het formuleren van specifieke aanbevelingen over beleidsdomeinen heen.

Waar lig jij van wakker ? Stuur het ons via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.