Sociaal-cultureel werk te koop? 19 januari 2018

stoplichtenFOV en CSI Flanders nodigen u uit op "Sociaal-Cultureel Werk te koop?", een presentatie en bespreking van een verkennend onderzoek over de oorzaken en vormen van hybridisering van sociaal-culturele organisaties richting de markt. Noteer 19 januari 2018 alvast in je agenda. Plaats van afspraak is Brussel, de exacte locatie wordt later bekendgemaakt.

De markt op

KVLV lanceert het bier ‘Ferme Fien’, de webshops van pakweg Amnesty International en Bond Zonder Naam worden in deze kerstperiode druk bezocht en FairFin verkoopt ‘Bankroet-t-shirts’ om de kas te spijzen en op die manier de kernactiviteiten van de organisatie mee mogelijk te maken. Niks mis mee, toch? Of is er meer aan de hand?

Hoe zit het met het ‘bedrijfsmatig gedrag’ van sociaal-culturele organisaties? Welke vormen kan dat zoal aannemen? En waarom gaan organisaties daar al dan niet in mee?

Onderzoek naar hybridisering

Binnen het brede middenveldonderzoek CSI Flanders voerde het onderzoeksteam van de UGent de afgelopen maanden een verkennend onderzoek naar deze vormen van hybridisering, specifiek in de sociaal-culturele sector. Ze peilden daarbij vooral naar de vormen die deze hybridisering aanneemt en de oorzaken ervan. De bevindingen worden in januari 2018 gebundeld in een spotlightpaper. Maar daar stopt het niet. Intussen loopt een brede bevraging bij 500 middenveldorganisaties waarin ook aspecten van hybridisering bevraagd worden. Later in 2018 worden de resultaten daarvan gepresenteerd.

Op 19 januari 2018 stelt het onderzoeksteam van de UGent de resultaten van het verkennend onderzoek voor en gaat erover in gesprek met enkele sociaal-culturele organisaties. FOV brengt er een reflectie op de resultaten en er is uiteraard ruimte voor uw vragen en bedenkingen.

Programma 
 9u00: onthaal 
 9u30: welkomstwoord 
 9u40voorstelling onderzoek “Sociaal-cultureel werk te koop?” (Ben Suykens, UGent – CSI Flanders) 
 10u20reflectie op de onderzoeksresultaten (FOV) 
 10u35: pauze 
 10u50: zetelgesprek met 4 sociaal-culturele organisaties (moderatie: Bram Verschuere, UGent) 
 12u00: slotwoord / broodjes

Het leerplatform vindt plaats in Brussel. De locatie volgt nog.

Deelname is gratis, maar graag inschrijven. Dat kan hier.

Wie zich inschrijft, krijgt enkele dagen vooraf de spotlightpaper vanuit CSI Flanders doorgestuurd.