Café Partagé #5 op 8 november - de mazen van het NETWERKEN

cafépartagélang


Datum // Donderdag 8 november, 9u15 - 11u15

Locatie // Mundo-B - Lotus Room (Edinburgstraat 26, 1050 Brussel)


Café Partagé is een lerend netwerk voor middenveldorganisaties, met regelmatig sessies van twee uur waarin telkens een ander thema aan bod komt. Het is geen lezing of vorming, maar een open gesprek waarbij de vragen, bedenkingen en suggesties van de deelnemers centraal staan. Het doel is vanuit gelijkwaardigheid te luisteren naar en leren van elkaar, maar er worden ook conclusies getrokken waaraan ‘de Verenigde Verenigingen’ poogt de gepaste opvolging te geven. Een externe moderator leidt het gesprek in goede banen.

Binnen het middenveld (en de bredere samenleving?) lijkt er al enige tijd een vernetwerking bezig. Soms vinden organisaties elkaar in losse verbanden, maar de laatste jaren kwamen er ook meer structurele, formele, netwerken tot stand die een (beperkte) personeelsondersteuning hebben. Die netwerken hebben allemaal hun eigen aansturing, doelstelling en samenstelling, maar altijd willen ze impact maximaliseren door krachten te bundelen en expertise te poolen.

In die netwerken stellen zich ook gelijkaardige uitdagingen. Vanuit het perspectief van het ondersteunend personeel gaat dit bijvoorbeeld over vermijden van concurrentie met organisaties binnen het netwerk of met andere netwerken; over blijvend je meerwaarde als netwerk tonen; over je lidorganisaties aan het stuur te laten zitten; over je verhouding tot overheden en dergelijke.

Vanuit organisaties binnen één of meerdere netwerken wordt logischerwijs wel vaker de pragmatische afweging gemaakt waar hun deelname het meeste impact voor de eigen agenda genereert.

Of zoals Barbara Janssens (Netwerk Bewust Verbruiken) het hier stelt:

Over deze en andere uitdagingen brengen we graag ondersteuners van verschillende netwerken uit het middenveld rond de tafel. Niet om te problematiseren, maar om ervaringen en nuttige tips uit te wisselen, na te gaan of en welke oplossingen er eventueel zijn voor bepaalde pijnpunten en of opvolgoverleg aangewezen is.


Klinkt dit herkenbaar? Trekt of ondersteunt u een middenveldnetwerk? Dan nodigen we u graag uit op de vijfde editie van Café Partagé op 8 november, van 9u15 tot 11u15 in Mundo-B, Edinburgstraat 26, 1050 Brussel (Lotus Room). Heb je specifieke vragen, verwachtingen of suggesties, laat ze ons dan vooraf weten.

Deelname is gratis, maar inschrijven is nodig - de plaatsen zijn beperkt!
Onderaan deze uitnodiging vind je de inschrijvingslink.

Voor wie?
Iedereen die actief is in een middenveldnetwerk, als ondersteuner of deelnemer, of op één of andere manier nadenkt over de meerwaarde en de uitdagingen van middenveldnetwerken. Voorkennis is niet vereist, wel luisterbereidheid en een constructieve, nieuwsgierige houding.


Wat mag ik verwachten en wat heb ik eraan?
Wil je kennismaken met mensen die in andere contexten met dezelfde uitdagingen worstelen? Zit je met specifieke vragen die je graag met anderen bespreekt? Zit je vast en zoek je frisse ideeën, nieuwe inzichten of werkmethodes? Heb je zelf tips of suggesties vanuit je eigen ervaring? Of zoek je een plek voor (zelf)reflectie omdat daar in het dagelijkse werk weinig tijd voor is? Dan is dit de plek voor jou.

Inschrijven voor de vijfde sessie van Café Partagé kun je hier!

Tot dan!