Een betaalbare, toegankelijke en aangename plek voor het verenigingsleven is broodnodig. En net die ruimte staat enorm onder druk. Recent onderzoek van de Landelijke Gilden toont bijvoorbeeld aan dat 200 dorpszalen binnenkort dreigen te verdwijnen. Ook amateurkunstenaars trekken al langer aan de alarmbel. Hoe kunnen we het tij keren? De Federatie, De Ambrassade, VVSG, Platform Toekomst Parochiekerken en Jeugdpastoraal Vlaanderen consulteerden tal van experten en lanceren nu een set aanbevelingen klaar voor toekomstige regeringen en bestuursakkoorden.
Verenigingen maken al decennia gebruik van infrastructuur van private eigenaars, waaronder kerkelijke en parochiale actoren. Door hoogoplopende beheer- en investeringskosten zijn eigenaars genoodzaakt om voor elke infrastructuur de toekomst goed af te wegen. Gemeenschapsinfrastructuur is cruciaal om het buurtleven, jeugdwerk, socio-cultureel werk, kunstzinnige en culturele activiteiten, sociale projecten en sportinitiatieven te versterken. Zonder extra investeringen blijft het verenigingsleven in moeilijke omstandigheden haar werking uitbouwen of komt het zelfs op straat te staan. Het is aan alle actoren samen om actie te ondernemen om de dreigende verarming van het sociale weefsel in dorpen en steden te stoppen.
Visie, het online nieuwsplatform van Beweging.net, schreef er dit boeiende artikel over.
Download hier de integrale beleidsvoorstellen.
Het zijn breed gedragen beleidsvoorstellen voor de nieuwe Vlaamse en federale regering die focussen op duurzame en toekomstgerichte financiering van gemeenschapsinfrastructuur en duurzame beheerconstructies. Aanbevelingen voor lokale besturen, middenveld, kerk en overige spelers volgen dit najaar. Je vindt ze ook terug op de website van De Federatie.