Op 9 juni kiezen we nieuwe mensen die onze belangen vertegenwoordigen in het Vlaams, het federaal en het Europees parlement. Altijd spannend hoe 'de kiezer de kaarten schudt' en zeker hoe de politieke partijen er vervolgens mee spelen. In essentie een democratisch hoogtepunt met verregaande gevolgen voor elke burger. Bijzonder veel van die burgers engageren zich in collectieven en organisaties allerhande. Ook voor hen is het reikhalzend uitkijken naar wat komt.
Verschillende middenveldorganisaties formuleerden het afgelopen jaar aanbevelingen en gingen in gesprek met politieke partijen. In aanloop naar de verkiezingen screenden ze de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Hoe positioneren politieke partijen zich ten aanzien van hun belangrijkste verkiezingsaanbevelingen? Een (onvolledig) overzicht.
- Voor de campagne Ik verdien meer legde de milieubeweging aan politieke partijen stellingen voor rond verschillende thema’s. Benieuwd naar het resultaat? Je vindt het op de website van BBL.
- Als sectororganisatie van sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties legde De Federatie de politieke partijen 11 stellingen voor. Wat de politieke partijen ervan denken, lees je op de website van De Federatie.
- De politieke verkiezingen van 9 juni 2024 beloven een cruciaal moment te worden voor gelijke kansen in Vlaanderen. Daarom sloegen RoSa vzw, Vrouwenraad, çavaria, Kif Kif, GRIP vzw, het Netwerk tegen Armoede en Ella vzw de handen in elkaar. Hun bezorgdheden en de screenings van de verkiezingsprogramma's kan je lezen op de website van het Netwerk tegen Armoede.
- Voor én over de 1 miljoen Belgen tussen 16 en 23 jaar die straks voor de eerste keer gaan stemmen, gaat de campagne "'t is aan u".
- De Vlaamse Sportfederatie organiseerde een politiek debat onder de noemer "we winnen allemaal met sport". Een terugblik vind je op hun website.
- Het ACV ging na wat politieke partijen vertellen over het werken met dienstencheques. Het resultaat vind je op de website van het ACV.
- Wie belooft wat als het over sociale vooruitgang gaat? Dat is de vraag die het Vlaams ABVV stelde. Het resultaat vind je hier.