Naar aanleiding van de uitbreiding van het ‘collectief actierecht’ bij gewone rechtbanken voor verenigingen begin dit jaar organiseert 'de Verenigde Verenigingen' een kritisch vormings- en gespreksmoment over de juridische opties voor middenveldorganisaties die hun missie of eisen kracht willen bijzetten door gerechtelijke procedures te starten.
Middenveldorganisaties streven allerlei maatschappelijke doelen na. Meestal hanteren ze daartoe verschillende strategieën. Mensen informeren en mobiliseren, zich mengen in het publiek debat en wegen op beleid en besluitvorming. Hoe ze deze strategieën concreet invullen en welke acties en methodes ze inzetten, is sterk afhankelijk van thematiek, context en draagkracht van de organisatie. Een procedure starten bij een rechtbank is één van die methodes. Voor sommige organisaties is het al een beproefde methode, maar het gros van de middenveldorganisaties heeft daar – allicht om velerlei redenen – geen ervaringen mee.
Op deze namiddag geven we een helder overzicht van de juridische mogelijkheden die verenigingen momenteel hebben en waartoe ze dienen. Met telkens een inschatting van voor- en nadelen, noodzakelijke randvoorwaarden en mogelijke risico’s. Vervolgens laten we enkele organisaties uit verschillende sectoren aan het woord met ervaring terzake. Tot slot is er ruimte voor vragen en voor een open gesprek.
Overweegt u organisatie juridische stappen te zetten? Of zeer zeker niet? Of twijfelt u of dit wel een verstandige, zinvolle en haalbare kaart is voor uw organisatie? Schrijf u dan in op deze gratis namiddag en discussieer mee. Voorkennis is niet vereist. De namiddag richt zich zowel tot juristen in middenveldorganisaties als tot iedereen die geïnteresseerd is in middenveldstrategieën maar niet exact weet waarvoor je bij pakweg het Grondwettelijk Hof kan aankloppen.
Programma
13u45 Verwelkoming
13u55 Juridische mogelijkheden voor verenigingen: een overzicht (Jan Theunis en Els Vandensande)
Dhr. Jan Theunis is referendaris bij het Grondwettelijk Hof en professor aan de Universiteit Hasselt. Mevrouw Els Vandensande is juriste bij het Netwerk Tegen Armoede.
15u05 Pauze
15u15 Getuigenissen en ervaringen
- Wim Geluykens (Kom op tegen kanker)
- Eline Kindt (Liga voor de Mensenrechten)
- Laurie Braet (Natuurpunt)
- Netwerk tegen Armoede
16u15 Vragen + open gesprek
17u Afsluitende drink
Praktisch: deze activiteit vindt plaats op maandag 29 april, van 13u45 tot 17u30 in het Literair Salon (1e verdieping) van Muntpunt, muntplein 6, in Brussel.