Wie werkloos, asielzoeker of bruggepensioneerd is en vrijwilligerswerk wil doen, moet dat vandaag nog steeds eerst melden bij de RVA. Die kan de aanvraag weigeren, terwijl vrijwilligerswerk net grote voordelen oplevert voor werklozen, zoals het ontwikkelen van sociale contacten, een grotere jobkans en een betere gezondheid. Tel daarbij de paradox op dat de VDAB vrijwilligerswerk integreert in zijn activeringsbeleid (terwijl de RVA net mensen terugfluit) en de meldingsplicht blijkt alsmaar meer een verouderd en onaangepast stuk regelgeving te zijn geworden.
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk pleit daarom al geruime tijd voor de afschaffing van de meldingsplicht bij de RVA, en ook 'de Verenigde Verenigingen' kaartte eerder in maart de absurditeit van de meldingsplicht aan tijdens haar debat over de herziening van de vrijwilligerswet.
Vrijwilligerswerk moet breed en ruim toegankelijk zijn, zonder drempels en met een minimum aan formaliteiten. Naast de herziening van de vrijwilligerswet en de ontwikkeling van een Vlaams gecoördineerd vrijwilligersbeleid is het daarom hoog tijd om ook de federale meldingsplicht af te schaffen.
Daarom zet het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk een actie op waarbij ministers Peeters en De Block gevraagd worden om deze afschaffing werkelijkheid te laten worden. En jij kan helpen! Ga hiervoor naar de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, en verstuur er een e-mail naar ministers Peeters en De Block met een gezamenlijke oproep tot afschaffing van de meldingsplicht.
Meer weten? Onderstaand filmpje geeft je een korte en bondige uitleg.