Gemeenten met een sterk ontwikkeld verenigingsleven, zijn gelukkige gemeenten!
Goed dus dat lokale besturen zich inspannen om hun verenigingen op verschillende manieren te ondersteunen. Maar de wereld verandert. En verenigingen ook. Zowel gevestigde actoren als nieuwsoortige spelers, startende initiatieven, zelforganisaties ed. zijn voortdurend in beweging. Hierdoor botsen ze soms op stugge erkenningsprocedures, verouderde subsidiereglementen of administratieve overlast. De uitdaging voor lokale besturen is om vinger aan de pols te houden bij vrijwilligers en verenigingen en zo ondersteunings- en subsidiekaders mee te laten evolueren met veranderende behoeften, nieuwe doelgroepen en tendensen.
Daarom is er nu Slim Geregeld. Met aandachtspunten, praktijkervaringen, een stappenplan en inspirerende voorbeelden wil 'de Verenigde Verenigingen', in samenwerking met De Federatie en VVSG, jou op weg zetten naar vlotte, flexibele en gebruiksvriendelijke reglementen en ondersteuning.
Slim Geregeld wil lokale beleidsverantwoordelijken en ambtenaren een kader bieden om te reflecteren over hoe ze gemeenschapsinitiatieven, zoals verenigingen, kunnen ondersteunen. Slim Geregeld zoomt specifiek in op erkennings- en subsidie-instrumenten maar kijkt ook breder.
Verwacht niet hét model of dé oplossing. Wel handvatten en inzichten waarmee je op maat van je eigen gemeente aan de slag kan. Inclusief het benoemen van verschillende spanningsvelden die eigen zijn aan deze thematiek.
Déjà-vu? Dat kan! Want na enquêtes en diepte-interviews (met zowel steden en gemeenten als verenigingen) kwam de website al in 2018 tot stand. Maar in de loop van 2024 leidde een traject met het lerend netwerk vrijetijdscoördinatoren van VVSG tot nieuwe inzichten, inspiratie én nieuwe goede voorbeelden. Met het oog op de start van nieuwe lokale bestuursploegen vanaf 2025 kreeg de website een grondige update.