Op maandag 23 mei 2022, organiseerde de Verenigde Verenigingen een info-, participatie- en uitwisselingsmoment rond de burgerbevraging 'Een land voor de toekomst', op maat van het middenveld.
Nele Degraeuwe van het kabinet van minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden lichtte de context van de online burgerbevraging en de verdere stappen in het participatietraject toe.
Vervolgens nam expert burgerparticipatie Cato Léonard het woord. Zij nam ons mee doorheen verschillende vormen van burgerparticipatie. Door binnen- en buitenlandse voorbeelden aan te halen, maakte ze duidelijk dat er in België al heel wat unieke experimenten met burgerparticipatie gebeurden en dat we daar niet te bescheiden moeten in zijn.
Wat de rol van middenveldorganisaties in dit soort participatie-oefeningen precies is, leidde snel tot discussie. Onder begeleiding van Levuur en De Wakkere Burger werden de deelnemers kort meegenomen in de methodiek waarmee groepen de dialoog kunnen voeren over de verschillende aspecten van de burgerbevraging.
Minister Annelies Verlinden, die samen met haar Franstalige collega David Clarinval, initiatiefnemer is van deze bevraging, sloot zich vlot aan bij deze dialooggroepen en nam ook deel aan de verdere discussie over de (mogelijke) rol van middenveldorganisaties bij experimenten in het kader van politieke vernieuwing.
Het middenveld heeft heel wat troeven in handen als het aankomt op burgerparticipatie: middenveldspelers zijn permanent met dergelijke processen bezig. Ze zijn dan ook meer dan louter toeleiders van 'doelgroep'-participanten. Gesprekken met een relevant en geïnformeerd middenveld kunnen heel wat winst bieden aan beleidsmakers omdat kan gestart worden vanaf een hoger kennisniveau. Bovendien heeft het verenigingsleven heel wat ervaring met het bieden van een veilige omgeving, wat cruciaal is bij participatieprocessen.
In haar slotwoord stelde minister Verlinden dan ook: "De rol van het middenveld is voor mij onbetwist." Ze benadrukte de meerwaarde en leerzaamheid van uitwisselingen zoals deze - "“Hoe meer middenveldorganisaties mee debatteren, hoe beter" - en zoekt ook inspiratie bij beleidsmakers op andere niveaus, bijvoorbeeld rond het moment van inspraak. Zo verwees ze naar de groen- en witboeken waarmee de Europese Unie werkt. De minister gaf tenslotte aan uit te kijken naar het rapport over het online platform dat er tegen de herfst moet zijn en naar de opvolging ervan via burgerpanels.
We kijken uit naar de verdere stappen in dit participatietraject én de manier waarop het middenveld zal betrokken worden bij onder andere de burgerpanels. We hopen hierover verder in dialoog te kunnen gaan met het kabinet Verlinden.