De vrijwilligerswet dateert van 2005. Federaal Minister van Sociale Zaken De Block plant momenteel een herziening ervan. Dat is goed nieuws want doorheen de jaren zijn lacunes en probleempunten in de interpretatie van de wet naar boven gekomen. Bovendien heeft een wetsverandering rechtstreeks impact op 1,8 miljoen mensen die zich in België vrijwillig inzetten en op de vele organisaties die draaien op vrijwilligers. Geen klein bier dus.
Om dit niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, organiseert ‘de Verenigde Verenigingen’ als samenwerkingsverband van middenveldorganisaties in Vlaanderen in de Week van de Vrijwilliger een politiek debat over de vrijwilligerswet.
De afgelopen jaren bogen verschillende sectororganisaties zich al over de belangrijkste knelpunten en schoven ze ook suggesties naar voor. Er zijn ook al tal van parlementaire initiatieven geweest rond één of meerdere aspecten in de vrijwilligerswet. Zo gaan er geregeld stemmen op om de plafondbedragen van de kostenvergoeding in de vrijwilligerswet te verhogen. Of om de meldingsplicht te herbekijken voor bv werklozen die vrijwilligerswerk willen doen. Of om administratieve rompslomp maximaal te digitaliseren. Of om controle op vrijwilligerswerk te verstevigen.Hoe positioneren de democratische politieke partijen zich in deze kwesties? Waar leggen middenveldorganisaties de klemtoon op? Waar is er eenduidigheid en welke knopen moeten nog ontward worden?Kom het te weten op 8 maart van 18u tot 20u30 in de Boudewijnzaal van het Paleis Der Academiën in Brussel. Schrijf je hier in.
Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken.
Programma
- 18u00 – ontvangst
- 18u10 – inleiding
- 18u15 – presentatie wetsontwerp - Enrico Leenknecht; kabinet Minister van Sociale Zaken De Block
- 18u25 - debat met o.a. Brecht Vermeulen (N-VA), Sonja Becq (CD&V), Tine Soens (sp.a) en Bart Caron (Groen)
- 20u05 – slotwoord
- 20u10 – 20u40: receptie en netwerkmoment
Moderatie: Johny Vansevenant